Röviden a Lithops nemzetségről

A Lithops nemzetség fajai Afrika déli-délnyugati sivatagos területein, Namibiában és a Dél- Afrikai Köztársaság területén élnek. Rendszertanilag a kristályvirágfélék családjába tartoznak, levélsucculens növények, vagyis leveleik a víz tárolásása módosultak. Testük tulajdonképpen egy többé-kevésbé összeforrt levélpár, mely magyobb részt a föld felszíne alá húzódik. A levelek talajszint fölé emelkedő felső felületén kisebb-nagyobb áttetsző felületek, 'ablakok' láthatók, melyek lehetővé teszik, hogy a fény a növény belsejébe juthasson. Igy a fotoszintézis jelentős mértékben a levelek belső felületén, a földfelszín alatt megy végbe. Felületükön az ablakokon kívül igen változatos megjelenésű és színű foltok, vonalak, esetenként szemölcsök, illetve azok bonyolult mintázata látható. Tenyészcsúcsuk mélyen a növény belsejében található, innen fejlődnek ki évről évre az új levelek és a virág is. A talajba dúsan elágazó, néha répaszrűen megvastagodó főgyökérrendszert fejlesztenek. Kis méretük és rendkivül változatos megjelenésük miatt kiváló hobbynövények. Egy-két koranyáron virágzó faj kivételével az augusztus végétől december elejéig terjedő időszakban örvendeztetnek meg pompás sárga vagy fehér, ritkán vöröses árnyalatú virágaikkal.

Gyakorlati tanácsok

Talaj

A talaj összeállításánál fontos szempont, hogy kellően levegős, vízáteresztő legyen. Ugyanakkor a túl laza talaj sem jó, mert ebben az esetben a növénynek nincs ideje megfelelő mennyiségű vizet felvenni. Az ideális talaj egy alapos öntözés után kb. 2-3 napig tartja a nedvességet. A közel semleges, vagy enyhén savas pH-jú keverékben a növények jól fejlődnek. Az általam használt keverék a következő: 40% erdei lombföld (akác vagy bükk), 30% síkláptőzeg (a kereskedelemben kapható közel semleges pH-jú fekete tőzegféleségek megfelelőek), 30% mosott durvaszemcsés homok vagy finomra szitált sóder. A növényeket célszerű 3-4 évenként átültetni. Ekkor semmilyen tápanyagutánpótlás nem szükséges.

Hőmérséklet, fény

A Lithopsok egyes élőhelyein kisebb éjszakai fagyok is előfordulnak, ennek ellenére télen se tartsuk a növényeinket +5 fok alatt. Ha folyamatosan alacsony hőmérsékleten (5-10 fok) tudjuk teleltetni őket, akkor gyengébb szórt fény is elegendő, magasabb hőmérsékleten minél jobb megvilágításra kell törekedni. Nyáron, ha lehetőség van rá, szellős napos helyen a szabadban tartsuk a Lithopsokat. Teleltetés után azonban a fényhez fokozatosan kell szoktatni őket. Szabadtéri elhelyezés esetén óvni kell a növényeket a túlzott nedvességtől és a madarak estleges csipkedéseitől.

Öntözés

Az öntözést üvegházi körülmények között, valamint lakásban március-áprilisban, egyébként a teleltetés befejeztével kezdhetjük, havi egy-két alkalommal. Nyáron hetente-kéthetente adjunk vizet a növényeinknek. Szeptembertől október végéig fokozatosan ritkitsuk az öntözéseket, novembertől februárig pedig csak rendkívüli esetben (hosszú napsütéses periódus, amikor az üvegházban tartósan 20 fok feletti a hőmérséklet) öntözzünk. Lakásban, ahol általában rosszabbak a fényviszonyok és kisebb a hőingadozás, csak április-májusban adjunk először vizet, és nyáron is elegendő kéthetente. Itt viszont legfeljebb havonta egy alkalommal, kis vízadaggal télen is öntözhetünk (csak akkor, ha a növény erősen ráncosodik, láthatóan vízhiányos). Öntözésre legjobb az esővíz, a kemény csapvíz beszennyezi a növényeket egyhangú, szürkévé téve azokat. Csapvíz használatakor ezért ügyeljünk arra, hogy a Lithopsok felszínére ne kerüljön belőle.

Magvetés

Ahogyan én csinálom.

Vetés ideje: Eddig kizárólag tavasszal, április-májusban vetettem, 2002-ben először megpróbálkoztam az őszi vetéssel, közepes eredménnyel.Talaj: kb. 40% finomra rostált erdei lombföld (lehetőleg bükk vagy lucfenyő), 30% finomra rostált pötrétei tőzeg 30% finom szemcsés mosott sóder. A keveréket egy órán keresztül 110 fokon hevítem. Vetés: A magokat szárazon csávázom (Topsin-Metil, Fundazol vagy Orthocid), majd a talaj felszínére szórom és valami sima felületű eszközzel finoman benyomkodom.Öntözés: Lehetőleg forralt és lehűtött esővízzel (ha a csapvíz nagyon kemény) az edényeket tálcára állítva felszívatom. A csírázás megindulásáig (3-4 nap) üveglappal letakarom, némi szellőzést azért biztosítva.Fény, hőmérséklet: A magvetést világos, de nem napos helyre teszem, 20-25 fok nappali, 15-18 fok éjjeli hőmérséklet ideális. További gondozás: Miután megindult a csírázás, rendszeresen kell szellőztetni. Az öntözés, ha szükséges, alulról történjen. Később, ha a magoncok már bekapaszkodtak a talajba (1-2 hónap) az üveglap végleg lekerülhet. Az öntözés ekkor már lehet finom permet időnként gombaölő szerrel.Ha nem túl sűrű a magvetés, csak két év múlva ültetem szét. ekkor már 5-8 mm-esek a növények.


vissza